Новини

Позичальників звільнять від сплати податків до 2023 року

Національний банк розкрив подробиці підготовленого за участю ЄБРР проекту закону “Про діяльність по управлінню заборгованістю”.

Законопроект передбачає створення нової категорії небанківських фінустанов – компаній з управління заборгованістю, які будуть додатковими (до вже існуючих) інструментами передачі і врегулювання заборгованості. Законом встановлено прозорі вимоги до створення таких компаній, порядок їх діяльності та роботи з купленої заборгованістю, а також інші регуляторні вимоги до таких компаній.

Новостворені компанії будуть наділені достатніми повноваженнями і правами для покупки у банків заборгованості боржників за ринковими (зумовленими виключно між сторонами) цінами. Після покупки заборгованості компанія зможе здійснювати ряд дій, серед яких: добровільні обговорення з боржником можливих способів погашення заборгованості; врегулювання та реструктуризація заборгованості боржника, в тому числі шляхом прощення боргу; добровільне управління майном боржника як один з можливих способів погашення заборгованості.

Пов'язана стаття

Проектом закону пропонується тимчасово, до 2023 року, звільнити всіх боржників – як фізичних, так і юридичних осіб – від сплати податку на прибуток (прибуток), нарахований у разі вибачення частини їхнього боргу компанією з управління заборгованістю.

Компанії з управління заборгованістю також зможуть надавати консультаційні послуги кредиторам, боржникам і потенційним інвесторам, які будуть мати бажання купити проблемний актив.

“Ми бачимо поступове відновлення кредитування в Україні. Однак воно не масове, оскільки гальмується високою часткою непрацюючих активів банків, яка складає 58%. Це проблема не тільки для банків, але і для тих сумлінних підприємств-позичальників, які вистояли в кризу, але для повного відновлення своєї роботи, включаючи відновлення обслуговування боргів, потребують комплексної реструктуризації “, – зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Share

Схожі статті

У Києві викрито велику злочинну групу, яка “віджимала” квартири містян

Учасниками злочинної групи є адвокати, приватні нотаріуси, державні реєстратори та інші особи. У Києві викрито велику злочинну… Читати далі

5 місяців тому

Привітання з Днем Народження

Шановний Анатолій Іванович, Київська міська і Київська обласна організації партії "Сила Єдності" вітають Вас з… Читати далі

11 місяців тому

Насправді шанс вирішити проблему вже втрачено…

В Європі податки сплатять всі п'ять мільйонів мігрантів. Україна прогавила всі строки, щоб їм допомогти.… Читати далі

1 рік тому

В Україні у квітні підвищать тариф на комуналку: за що доведеться платити більше і як зміняться суми

Українців із квітня чекають нові тарифи на воду: підвищення пройде у два етапи. У результаті… Читати далі

1 рік тому

Шалені відсотки та настирливі колектори: головні проблеми з МФО та що з ними робити

Війна сильно вдарила по платоспроможності населення. Відтак, зросла й кількість потенційних клієнтів мікрофінансових організацій (МФО). З якими… Читати далі

1 рік тому

Нацбанк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів колишнього “Альфа Банку” росіян

Національний банк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів в АТ "Сенс Банк" (раніше "Альфа-банк Україна") –… Читати далі

1 рік тому