Комунальні хроніки

Електроенергія подорожчає на 50%, а тепло – на 20% вже в цьому році: нові тарифи приголомшать кожного

Тариф на електрику рухають в сторону 3,5 грн/кВт⋅ч. А за опалення стандартної “двушки” заплатимо вже 2,7 тис. грн.

У владних коридорах в черговий раз виникло питання про скасування положення про спецзоббов’язаннях (ПСО). Це механізм, який передбачає компенсацію витрат для енергокомпаній і дозволяє зменшити розміри комунальних платежів для українців.

Дія режиму ПСО мала закінчитися 30 квітня. На цьому, зокрема, наполягав Міжнародний валютний фонд (МВФ) як на обов’язкову умову для відновлення співпраці з Україною.

Ціну до травня зафіксували

Кабінет міністрів продовжив дію цього спецрежиму до 1 травня, розповіла UBR.ua експерт в сфері енергетики та ЖКГ Марія Яковлєва.

“Це означає, що для населення ціна на електроенергію буде збережена на рівні 1,68 грн / кВт⋅ч до 1 травня 2021 року”, – констатувала вона.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в розмові з UBR.ua продовження ПСО назвав втручанням в ціноутворення на енергоринку. Фактично це означає порушення пунктів меморандуму з МВФ.

Ключове питання в тому, щоб населення почало платити за електроенергію “відповідно до собівартісті її виробництва плюс витрати на обслуговування цього процесу”, говорить експерт.

За підрахунками Корольчука, в ціні 1,68 грн / кВт⋅ч тільки 1,65 грн / кВт⋅ч складають витрати на розподіл електроенергії. Залишається 3 копійки за кіловатт⋅час – природно, це занадто низький тариф.

Кінцева мета – це тарифи для населення в межах 3,5-4 грн / кВт⋅ч. Такі розцінки встановлені, наприклад, в Румунії і Болгарії. Як проміжний можна приймати тариф в 2,5 грн / кВт⋅ч.

За словами експерта, раніше обговорювалася градація споживачів. Наприклад, ті, хто буде споживати до 100 кВт⋅ч – для них тариф колишній, 1,68 грн. Якщо в межах 300-400 кВт⋅ч / міс. – вже до 3 грн / кВт⋅ч. Якщо від 300 кВт⋅ч / міс. і більше – то розцінки можуть починатися вже з 4 грн / кВт⋅ч.

Як би не вчинив уряд, але траншу МВФ до кінця 2021 року Україні не бачити, переконаний Юрій Корольчук.

Якщо ПСО продовжиться на травень-червень, то до липня – коли почнуться канікули в МВФ – домовитися сторони не встигнуть. “Переговорів як таких немає. У принципі, це досить тривалий процес”, – пояснив він.

Що стосується простих споживачів, то в разі підвищення тарифу навіть до 2,5 грн / кВт⋅ч і щомісячному споживанні близько 100 кіловат доведеться платити вже 250 грн, а не як раніше – 170 грн.

За підрахунками співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитро Маруніча, тариф 3,5 грн / кВт⋅ч має економічне обгрунтування.

“Ця цифра покриває всі витрати при поставках електричної енергії кінцевому побутовому споживачеві дуже усереднено”, – зазначив він.

За його словами, перехресне субсидування набуло загрозливих розмірів. За підрахунками Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, воно становить 50-80 млрд грн.

“Диспропорція на ринку настільки істотна, що простих рішень не існує”, – констатував експерт.

Якщо підвищити до 3,5 грн / кВт⋅ч розцінки для простих споживачів, то багато хто з них просто не заплатять. А деякі незадоволені цілком можуть почати “брати штурмом облдержадміністрації або офіси енергокомпаній”, припустив Дмитро Марунич.

Звідки взялося перехресне субсидування

Після 2014 року Україна стала активно кредитуватися в МВФ. Основною умовою такого співробітництва було – чітко визначитися з економічною політикою.

“Це абсолютно стандартна вимога будь-якого банку, який видає кредит. Будь-який банк хоче розуміти де і як буде заробляти позичальник, щоб повернути взятий кредит”, – пояснила Марія Яковлєва. Відзначивши, що для МВФ можна назвати “банком для держав”.

За її словами, наша країна в 2014 році задекларувала створення вільного, конкурентного, недискримінаційного ринку. Але для його створення необхідно було виконати “домашню роботу” – прибрати монополії. Тобто прибрати олігархів.

“Вільний, конкурентний, недискримінаційний ринок при наявності 100% монополії, незалежно державна вона чи приватна, не має ні найменшого шансу народитися”, – підкреслила експерт в сфері енергетики та ЖКГ.

У 2015 році був прийнятий закон про ринок природного газу, а в 2017-му – закон про ринок електричної енергії. Але ці ринки так і не народилися, бо “влада дбайливо зберігає свої монополії”, зазначила Марія Яковлєва.

За її словами, у населення “немає таких зарплат і пенсій”, щоб задовольнити всі “апетити” монополістів. “А в держбюджеті така” дірка “, що через неї можна побачити інші галактики у Всесвіті”, – змалювала ситуацію Марія Яковлєва.

Пов'язана стаття

Як наслідок, країна прийшла до “запрограмованого колапсу”, коли владі дуже потрібні гроші і їх можна взяти під “підйомні” відсотки тільки в МВФ. Але для цього потрібно показати успіхи в створенні ринку.

“Демонструвати, на жаль, нічого, тому що тотальна охорона монополій не дозволила навіть створити передумов для народження ринку”, – підкреслила вона.

Тарифи на тепло підскочуть на 20%

Скасування ПСО призведе до колапсу всієї енергосистеми, переконаний глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

За його словами, подібні дії поряд з величезними неплатежами споживачів, боргами теплокомуненерго (ТКЕ) перед НАК “Нафтогаз України” призведе до катастрофи.

“Уже сьогодні в зв’язку з високою вартістю газу у ТКЕ немає грошей для капітального ремонту мереж і обладнання. Практично всі органи місцевого самоврядування урізали бюджети капремонтів”, – констатував він.

За його прогнозами, тарифи на тепло в будь-якому випадку виростуть на опалювальний сезон 2021-2022 рр. Високі ціни від НАКу “вимили” все оборотні гроші у ТКЕ – вони у великих боргах перед “Нафтогазом”, і інших способів, крім як підняти тарифи, не знають.

“Тому нас чекає чергове подорожчання тарифів на тепло орієнтовно на 20-22%”, – спрогнозував Олег Попенко.

Якими будуть платіжки

Як приклад Попенко привів щомісячну платіжку за двокімнатну квартиру площею 50 кв. м в Києві.

Якщо раніше при наявності вузла обліку за неї платили в середньому 1,8-2 тис. грн, то з наступної осені за тепло доведеться розщедритися на 2,5-2,7 тис. грн.

Те ж стосується і рахунків за електроенергію в разі скасування ПСО. Якщо раніше мешканці квартири в 50 кв. м платили за електрику до 300 грн / міс., то в подальшому розмір платіжки виросте до 500 грн.

У Марії Яковлевої розрахунки дещо відрізняються. Наприклад, якщо у “двушки” (ті ж 50 кв. м) немає електроплити – середнє споживання становить 300 кВт⋅ч. Якщо є – тоді 500 кВт⋅ч.

До останнього підняття цін на електроенергію в першому випадку буде 432 грн / міс., У другому – 768 грн / міс.

Після підняття цін (щомісяця):

  • без електроплити – 504 грн;
  • квартира з електроплитою – 840 грн.

Якщо ціну на електроенергію зроблять “ринковою” на рівні 3,4-3,8 грн, то тоді будуть зовсім інші цифри:

  • без електроплити мінімально 1020 грн / міс .;
  • з електроплитою – 1700 грн / міс.

“Приблизно на 10% підросте квартплата. Слідом нас чекає підвищення тарифу на воду”, – спрогнозувала Марія Яковлєва.

Вона припустила, що владі до осені ще знадобляться гроші в бюджет. Тоді МВФ може запитати: “Де ж ринкова ціна на газ?”

На сьогодні ціна кубометра “блакитного палива” для промисловості становить близько 12 грн з урахуванням транспортування, для населення – 6,99 грн.

“Зробивши ціну на газ “ринковою” для населення, отримаємо 12-15 грн / куб. м”, – підрахувала експерт. З огляду на, що в ціні на опалення 80% становить вартість газу, то платіжки за тепло піднімуться майже вдвічі.

“Це призведе до суперприбутків монополістів і повного колапсу системи ЖКГ. Тому що практично все населення змушене буде звернутися за субсидіями, а держбюджет на це грошей не має”, – констатувала вона. Нагадавши, що в Україні вже виникала схожа ситуація в 2015-2017 рр.

Тоді після підвищення цін на газ в сім разів, 60% населення стали субсидіантами. Фонд субсидій досяг приблизно 100 млрд грн на рік, а монополісти отримували надприбутки.

“Якщо сюди ж додати “ринкову” ціну на електроенергію, то в принципі ніякої війни не треба …”, – підкреслила вона.

Для того, щоб розірвати таке “замкнуте коло”, потрібно прибрати монополії – тобто олігархів, переконана експерт. “Але хто сьогодні здатний це зробити? Ось головне питання”, – підсумувала Марія Яковлєва.

Джерело: https://ubr.ua

Підписуйтесь на наш канал в Telegram – будьте в курсі останніх новин!

Також Ви можете Розмістити свою скаргу, статтю або новину на нашому сайті.

Share

Схожі статті

У Києві викрито велику злочинну групу, яка “віджимала” квартири містян

Учасниками злочинної групи є адвокати, приватні нотаріуси, державні реєстратори та інші особи. У Києві викрито велику злочинну… Читати далі

5 місяців тому

Привітання з Днем Народження

Шановний Анатолій Іванович, Київська міська і Київська обласна організації партії "Сила Єдності" вітають Вас з… Читати далі

11 місяців тому

Насправді шанс вирішити проблему вже втрачено…

В Європі податки сплатять всі п'ять мільйонів мігрантів. Україна прогавила всі строки, щоб їм допомогти.… Читати далі

1 рік тому

В Україні у квітні підвищать тариф на комуналку: за що доведеться платити більше і як зміняться суми

Українців із квітня чекають нові тарифи на воду: підвищення пройде у два етапи. У результаті… Читати далі

1 рік тому

Шалені відсотки та настирливі колектори: головні проблеми з МФО та що з ними робити

Війна сильно вдарила по платоспроможності населення. Відтак, зросла й кількість потенційних клієнтів мікрофінансових організацій (МФО). З якими… Читати далі

1 рік тому

Нацбанк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів колишнього “Альфа Банку” росіян

Національний банк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів в АТ "Сенс Банк" (раніше "Альфа-банк Україна") –… Читати далі

1 рік тому